Kalm, stoïcijns, alles onder controle, een baken. Zo wil je als man overkomen, geen enkele vorm van emotie tonen. Je bent een lichtend voorbeeld, een leider, de rots in de branding en niets of niemand kan je raken. Niemand zal een traan bij je zien of iets meer dan een glimlach, want jij bent de rust zelve. Maar toch voelt het niet oprecht.

Waarbij jongens tijdens de jonge jaren nog vaak wild mogen zijn en bijvoorbeeld boosheid en driftbuien nog mogen laten zien, wordt er verwacht dat zij rond het volwassen worden een innerlijke kalmte hebben bereikt waardoor zij gezien gaan worden als man. Goed, dit punt is opgeschoven vanwege studiejaren, maar wordt nog steeds vroeg waargenomen bij jongens die bijvoorbeeld de man des huizes moeten worden wegens overlijden of afwezigheid van de vader. Maar dat punt zal altijd langskomen waarbij iedere kerel het stoïcijnse masker op moet zetten. Hierbij wordt iedere emotie vakkundig weggestopt en naarmate de jaren vorderen zal dat ook steeds makkelijker gaan naar ons gevoel.

Dit is niet zo.

Man, je bent een mens. Een mens met emoties, jij voelt ook verdriet, woede, blijdschap en alles wat daarbij hoort. Het wegstoppen van deze gevoelens kun je lang volhouden, maar uiteindelijk zal de bom barstten en zijn de gevolgen niet te overzien.

Het opkroppen van je emoties is niet alleen schadelijk voor je mentale welzijn, maar ook voor je lichamelijke welzijn. Onderdrukte woede verhoogt bijvoorbeeld het risico op een vervroegde hartaanval, bleek uit een studie: Bron. Daarnaast moeten die gevoelens ook ergens heen, vaak vormen deze zich om in een afreageer reactie en leven wij ons uit op bijvoorbeeld een boom, sporttoestel of door middel van roekeloos gedrag.

Op zich niks mis mee, behalve het roekeloze gedrag, maar niet de manier om in balans te blijven. Het is juist gezond om je emoties te tonen en daarbij je gevoelens te erkennen. Juist wanneer je stil staat bij het feit dat je je boos voelt en waarom dit zo is, kun je er aan werken om dit op een veilige en gezonde manier over te brengen.

Woede is een van de emoties waar extra aandacht naartoe mag, een van de meest destructieve emoties, maar ook van de meest opgekropte. Uit ervaring kan ik zeggen dat de opgekropte woede bij mij zorgde voor een hoop problemen waar ik vandaag de dag nog steeds met de gevolgen daarvan moet leven. Hierover zal ik meer uitweiden in een andere blog of een podcast. 

Wist je dat 12% van de mannen moeite heeft zijn woede in de hand te houden? 28% maakt zich bijvoorbeeld zorgen over hoe boos hij zich soms voelt. En dit zijn de percentages van de mannen die zich eerlijk uitspreken over deze gevoelens. Bron (pdf)

Als we even de tijd nemen om na te denken, dan kunnen we allemaal iemand opnoemen die een kort lontje heeft. Maar wees eens eerlijk, je dacht niet aan jezelf waarschijnlijk. Wanneer was jij voor het laatst woedend? Wanneer was jij zo ontiegelijk boos dat zelfs maar een verkeerde blik je in razernij zou kunnen laten ontvlammen? Wees eerlijk, waarschijnlijk nog deze week. Heel waarschijnlijk zelfs in de auto terwijl je afgesneden werd door die Tesla zonder knippers.

Dat is namelijk ook woede.

“Heel leuk en aardig, maar wat moet ik er mee?” Ik hoor het je zeggen. De Amerikaanse psycholoog Brad Bushman zegt: ”Je woede ventileren vermindert die woede niet. Je voedt er je boze gedachten en gevoelens juist mee, en reageert zo nog bozer.” Bron (pdf)

Dit klopt, als je je woede ventileert op een negatieve manier. Ventileer je het op een positieve manier, dan voel je je snel opgelucht en snapt een mogelijke tegenpartij wat je dwars zit. De volgende tips hebben mij ontzettend geholpen met mijn eigen woede op een gezonde manier te uiten.

1. In gesprek? Vraag om een pauze of een verduidelijking van wat de ander heeft gezegd.

2. Adem zes seconden in, houdt dit acht seconden vast en adem zes seconden uit.

3. Ben je meer fysiek ingesteld? Zorg ervoor dat je een ankerpunt bij je hebt waar je in kunt knijpen. Ja, die stressbal ja.

4. Excuseer jezelf en loop weg als het teveel wordt. De ander pijnigen is het niet waard.

5. Wil je toch een antwoord geven, doe dan de moeite om het zo poëtisch mogelijk over te brengen met mooie vergelijkingen of andere woordspelingen. Wees creatief, neem als voorbeeld flyting, maar hou het netjes: Bron

6. Online? Scroll er voorbij. Veel content is bedoeld om een agressieve reactie te ontlokken, want dat levert veel interactie op.

7. Tijd over? Wandel door een park of bos: frisse lucht en groen maakt je rustiger. Bron

8. Nog boos? Keiharde metal opzetten en schreeuw mee. Misschien wel een van de meest agressieve muziekgenres qua geluid, maar het meest zachtaardige publiek omdat ze het kunnen uiten.

Neem de tijd deze week om te werken aan je opgekropte emoties, maar vooral aan woede. Één emotie per keer, niet teveel hooi op je vork nemen. Het komt goed broeder, jij staat hier niet alleen voor.

Yor Smit

Oprichter

Lees meer over ons en over Yor