Mannelijke hiërarchie; The lone wolf / Sigma Man

”Ik heb niemand nodig, ik doe het zelf wel!” ”Je kan niemand vertrouwen, daarom werk ik alleen.” Twee uitspraken van mij, welke eigenlijk van iedere man af zou kunnen komen. Combineer dit met de glorificatie van de eenzame strijder in bijvoorbeeld filmsgamebooks en zogenaamde zelfhulpboeken, dan krijg je de zogenaamde Lone Wolf.

Een Lone Wolf verwijst meestal naar een individu dat alleen opereert, zonder deel uit te maken van een grotere groep of organisatie. Deze term wordt vaak gebruikt in de context van terrorisme en extremisme, en beschrijft een persoon die zelfstandig gewelddadige acties plant en uitvoert, zonder directe steun of instructies van een gevestigde terroristische organisatie.

Maar deze term wordt ook vaak gebruikt voor/door mannen die zich niet meer verbonden voelen met een groep of de maatschappij; daardoor zullen zij steeds meer functioneren als een losstaand element.

De titel verraad eigenlijk al waar de Lone Wolf onder valt, de zogenaamde Sigma males. Een meer geïndividualiseerde versie van de geridiculiseerde Alpha male en op het eerste gezicht een goed streven voor vele mannen. Maar is dat wel zo? Liggen er geen problemen onder de stoere buitenkant? Is een Sigma worden wel zo’n goed idee?

Terwijl de Alpha man zichzelf beoordeelt op zijn hoge positie in de sociale hiërarchie, geeft de Sigma man er de voorkeur aan om de sociale hiërarchie en de behoefte aan externe validatie helemaal achter zich te laten en in plaats daarvan interne kracht na te streven. Hoewel Sigma mannen een hechte kring van vrienden en geliefden kunnen hebben met wie ze een diepe band delen, zijn ze in wezen een eenling en noemen ze zichzelf vaak een Lone Wolf. De Sigma man is niet per sé sociaal onbekwaam maar heeft vaak geen interesse meer in socialisatie. Hij geeft de voorkeur aan solitaire activiteiten waarbij hij zich op zichzelf kan concentreren. De Sigma man accepteert dat hij geen macht over anderen nodig heeft zoals de Alpha man wel verlangt, maar alleen macht om zichzelf te controleren en zijn eigen autonomie ten opzichte van anderen te behouden. Sigma mannen zijn vaak pragmatisch, maar kunnen door anderen worden gezien als afstandelijk, paranoïde, geheimzinnig of egoïstisch.

En daar hebben we gelijk de problematiek achter de Sigma man.

De voorkeur van Sigma mannen voor eenzaamheid en onafhankelijkheid kan leiden tot een isolement en uiteindelijk tot eenzaamheid. Nu is volgens onderzoek introversie misschien wel een voordeel in onze overwegend extraverte samenleving, toch ligt er altijd eenzaamheid op de loer. Dit ook door de zeer selectieve aard als het gaat om sociale connecties, hier liggen uitdagingen in het aangaan van diepe en betekenisvolle relaties met anderen.

De zogenaamde zelfredzame aard van de Sigma man zorgt voor een uitdaging op het gebied van emotie uiting en in contact staan daarmee, wat uiteindelijk weer kan leiden tot emotionele onthechting. Ook al is emotionele onthechting goed in sommige gevallen, teveel kan voor een complete apathische houding zorgen en een loskoppeling van de maatschappij en relaties.

De neiging van de Sigma man om normen in vraag te stellen en uit te dagen kan leiden tot scepticisme, daardoor vinden zij het vaak moeilijk om volledig deel te nemen aan samenwerkingen of anderen te vertrouwen. Hieruit volgt ook de weerstand om zich te conformeren aan maatschappelijke verwachtingen of heersende normen, dit kan leiden tot isolement of onbegrip.

Hoewel de insteek van de Sigma man grotendeels positief lijkt, liggen er vele gevaren op de loer wanneer dit niet met moderatie wordt gedaan. Blijf ervoor waken dat je niet verandert in een Lone Wolf doordat je je geheel terugtrekt uit het dagelijkse leven of omdat je mensen afstoot met je gedrag. Ook zijn de zogenaamde coaches die je beloven dat ook jij een Sigma man kan worden, vaak alleen uit op je geld en heb je nog niets aan de cursus.

Een van de belangrijkste aspecten uit de vele cursussen en zelfhulpboeken is het vinden van discipline, authenticiteit en je principes vaststellen. Dit kun je doen door een reis van zelfreflectie te maken, je bloot te stellen aan andere culturen en verschillende standpunten te onderzoeken. Zoek naar hoe je je fysiek, mentaal en psychologisch in balans kan brengen. Balans is het toverwoord in combinatie met het uitdragen van positieve masculiniteit.

Positieve masculiniteit volgens Gouden Pad gaat over: balans, respect, discipline, veiligheid uitstralen, in gezond contact zijn met je emoties en deze kunnen uiten op een verantwoorde manier. Hoe dit zich uit verschilt van man tot man en er is geen definitief vast kader aan te geven. Al die onderverdelingen van Alpha, Beta, Sigma, Delta, et cetera zijn manieren om groepen mannen tegen elkaar op te zetten, onzekerheid welig te laten tieren en zorgt voor ridiculisering van mannelijkheid.

Net zoals wolven roedeldieren zijn, zijn mannen het sterkste in een groep. Je kan dan op elkaar bouwen, van elkaars sterke punten gebruik maken en ondersteunen op de zwakke punten. De eenzame wolf is gedoemd om alleen te sterven, in het wild en in de maatschappij. Zoek je broeders op, werk samen aan een betere toekomst en laat de zogenaamde mannen hiërarchie achter ons.

Yor Smit

Oprichter

Lees meer over ons en over Yor