Lopend door de bossen van waar ik mij nu bevind, word ik altijd één met mijn omgeving. Ik voel de natuur mij omringen en de wind al m’n zorgen meenemen. Het is nu helaas nog iets te nat en onstuimig qua weer om met een boekje bij een boom te gaan zitten.
Maar ook de tuinen rond het kantoor waar ik mijn dagelijkse baan heb, zijn een strak aangelegde oase van rust. Mensen die mij volgen op threads zien soms wel eens een foto langskomen van misschien wel een van de prachtigste kantoortuinen van Nederland.
Maar wat doet groen met ons? Waarom is het zo belangrijk om de natuur op te zoeken? Hoe brengen we natuur naar diegenen die het nodig hebben, maar niet kunnen bereiken? Hoe breng je meer groen in je eigen leven?
Een groen hart kweek je
De band tussen mens en natuur is altijd onlosmakelijk geweest. Je bent er onderdeel van, je bent er uit voortgekomen. Sinds de herwaardering in de Romantische periode is er veel onderzoek gedaan naar hoe de natuur ons beïnvloed. Maar wist je dat zelfs de oude Grieken al ziekenhuizen dicht bij de natuur bouwden? Toch verdween er tot voor kort steeds meer groen uit onze omgeving, omdat er steeds meer bijgebouwd moest worden en er geen aandacht aan de omgeving werd besteed.
Gelukkig is hier een tegenbeweging gaande en wordt de noodzaak van een meer natuurlijkere omgeving erkend. Dan hebben we het niet alleen over het standaard stukje grasveld, maar ook over speciale stadsbomen en goed aangelegde en onderhouden parken en bermen.
Maar ook bijvoorbeeld het terugbrengen van middeleeuwse stadsgrachten zoals in Utrecht of de haven van Harderwijk weer in glorie herstellen. Hierbij worden rijbanen en parkeerplaatsen vervangen voor water en groen. Nog een ander voorbeeld voor meer natuur aandacht zijn de sedumdaken op bushokjes, hiermee komen insecten ook weer terug de stad in.
Natuur opzoeken, waarom is dat belangrijk voor je?
Een groene omgeving is belangrijk voor stressreductie. Mensen die opgroeien in het groen hebben minder kans op psychische problemen zoals depressies en angsten volgens deze studie.
Voor mannen is een wandeling in de natuur ook even het moment om het onderdrukte innerlijke kind toe te laten. Door middel van bijvoorbeeld een zwaardgevecht te houden met stokken met je broeders, een hut te bouwen of boomstammen om te rollen ben je aan het werk met je eigen mentale gezondheid; maar je helpt ook je broeders door middel van groupbonding en gezamenlijke activiteiten. Samen een boomstam verslepen kan net hetgeen zijn wat iemand nodig heeft om z’n emotionele drempels te verlagen en te gaan praten over wat er speelt in het leven. Problematiek blijft dan namelijk niet in een ruimte hangen, maar kan meegenomen worden door de wind.
Buitenlucht en zonlicht verlagen mentale drempels, na te lezen in het boek: “Green Mental Health“.
Natuur brengen naar anderen
Soms is het niet mogelijk voor iemand om de natuur op te zoeken. Zoals ziekte, detentie, geen reismogelijkheden of lichamelijke beperkingen. Voor een aantal van deze punten zijn al verscheidene initiatieven gelukkig zoals: gezond natuur wandelen
Voor gedetineerden is het een ander verhaal. Zij zitten vast in een systeem wat er op uit is om iemand totaal te breken. Ja, soms is er in de vorm van een grote kamerplant wel een beetje groen in de gemeenschappelijke ruimte, maar op de meeste luchtplaatsen is het voornamelijk beton. Goed voorbeeld is de P.I. van Lelystad, deze had vroeger een binnentuin, maar is in een betonbak verandert. Wanneer je op die binnenplaats staat zie je ver in de verte de toppen van een paar eenzame bomen staan, je verlangt ernaar om die van dichtbij te kunnen aanschouwen. Ook ben ik van mening dat het ene uurtje wat je (onbedekt) mag luchten niet genoeg is om de mentale welzijn van gedetineerden op peil te houden.
De dag dat ik werd overgeplaatst naar de kliniek, was het eerste wat ik vroeg om te doen: ”Mag ik naar buiten?” Het mocht niet, het was nog te gevaarlijk om mij naar buiten te laten gaan. De eerste keer dat ik naar buiten kon gaan, ging ik gelijk op de bomen af en drukte mij tegen de bast aan. De rust en de emoties die ik toen voelde kan ik niet verwoorden, dat zou het ook teniet doen.
Via deze weg wil ik ook oproepen om meer groen te introduceren bij P.I.’s, klinieken en andere instellingen. Mensen zitten een straf of een behandeling uit ja, maar dat betekent niet dat je ze nog meer kapot moet maken dan al gedaan is. Help iemand helen en weer een productieve deelnemer van de maatschappij te worden.
Hoe breng je meer groen aan in je leven?
”Allemaal leuk en aardig Yor, maar dat is allemaal buitenwerk. Wat kan je binnen doen?” Geen nood, er zijn dus lijsten met makkelijke planten die iedereen in leven kan houden en welke je een mentale opkikker geven. Maar ook een mooie bos bloemen kan een hoop doen voor je humeur.
Challenge: Geef een bos bloemen aan een man in je leven; nee, niet de standaard rozen, tankstation/supermarkt boeketjes of die kullige tulpen. Maar een echte mooie bos met bijvoorbeeld:
Chrysanthemum, Delphinium, Strelitzia, Gerbera, Dahlia, Protea en Anemone.
Besteed er aandacht aan, de kans is groot dat jij hem z’n eerste bos bloemen geeft. Ik herinner mij de eerste bos bloemen die ik kreeg nog steeds. Deze heeft er aan bij gedragen dat ik een bepaalde bloem zelfs als lievelingsbloem heb uitgekozen: Delphinium “Black Knight”. Alleen al de gedachte aan een bos ruikers geven mij een mentale boost, dit gun je toch iedere vent? Wees niet bang, iedere volwassen kerel zal de bloemen waarderen, alleen het idee al dat je aan hun dacht maakt hun dag.
Ga de natuur in, geef een plantje, neem iemand mee naar een Arboretum, knuffel een Sequoia. Groen reinigt de ziel, heelt je hart. Wanneer het kan, zal Gouden Pad wandelingen en mannencirkels in de natuur organiseren.
Je bent onderdeel van een groter, groener goed. Reik uit naar je broeder en groet hem onder de bomen.
Yor Smit
Oprichter
Lees meer over ons en over Yor